Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the acf domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/emri0013/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 6121

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the happy-elementor-addons domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/emri0013/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 6121
Bli kontaktperson – Katthem

Katthem

Bli kontaktperson

För att jourhemsverksamheten ska fungera så behövs kontaktpersoner som strukturerar/styr arbetet kring något/några jourhem var. Ju fler kontaktpersoner som hjälps åt, desto fler jourhem kan vi ha och därmed hjälpa fler katter. Pga att vi har alldeles för få kontaktpersoner är vår kapacitet att hjälpa katter alldeles för låg mot vad vi vill och vad som är nödvändigt, eftersom behovet är större än någonsin (ca 100.000-150.000 hemlösa katter i landet). Därför är vi i stort behov av fler kontaktpersoner och önskar att du som kan hjälpa oss i detta arbete ansöker om att bli en i gänget 🙂 Du har chansen att göra skillnad! Du får dessutom lära dig massor om katters beteende, sjukdomar, vård, hantera “svåra” katter m.m.

Vad gör en kontaktperson?

Förutom att träffa många katter av olika slag, samarbeta i ett härligt kontaktpersonsgäng och lära sig mycket om allt ifrån djursjukvård till “matchmaking”, så har en kontaktperson en speciell funktion och särskilda uppgifter:

  • Kontakta upphittaren/ägaren till en katt som ska få komma till ens jourhem, boka tid för överlämning och inskrivning.
  • Hålla kontakt med jourhemmet för att höra hur allt går, samt stötta om problem eller funderingar uppstår.
  • Kontakta veterinär vid behov och ordna så att katten kommer dit (för kastrering+ID-märkning, vaccination eller sjukdom). Ta beslut gällande behandling. Rapportera viktig info till kattens journal.
  • Ta emot intresseanmälningar av personer som vill adoptera katten. Bedöma om just det hemmet är det rätta för just denna katt. Ställa frågor, rådgöra med jourhemmet som känner katten, samt våga neka adoption om intressenten inte är rätt hem för just den katten.
  • Samordna så att utvalda eventuellt blivande adoptörer får besöka katten i jourhemmet.
  • Samordna adoptionsträff så att den utvalda blivande ägaren får hämta eller får hem sin efterlängtade katt och att adoptionsblanketter fylls i.
  • Ta hjälp av kollegor vid behov, för rådslagning kring vård, behandlingar, skjuts, adoptivhem m.m.

När en katt flyttat till sitt nya hem och om jourhemmet kan ta emot en ny katt, så börjar processen om med ännu en katt som behöver vår hjälp. Man kan vara kontaktperson åt ett eller flera jourhem och en eller flera katter i taget, man avgör själv hur mycket man hinner och orkar.

 

Dessutom ses vi ibland på trevliga kontaktpersonsträffar där vi äter gott och diskuterar erfarenheter, upplevelser och rutiner, för att lära oss av varandra och stärka samanhållningen.

Vad behöver en kontaktperson klara?

Förutom att träffa många katter av olika slag, samarbeta i ett härligt kontaktpersonsgäng och lära sig mycket om allt ifrån djursjukvård till “matchmaking”, så har en kontaktperson en speciell funktion och särskilda uppgifter:

  • Jobba självständigt (efter en tid under upplärning) eller i par med någon.
  • Samarbeta bra i gruppen, där större delen av samarbetet/diskussionerna sker i chatter/på forum.
  • Vara intresserad av att lära sig vårt arbetssätt och våga fråga om allt och ingenting för att lära dig hur vi gör och varför vi gör det.
  • Hålla reda på när det är dags för veterinärbesök och hålla ordning på katternas papper.
  • Reagera och agera snabbt om ett jourhem rapporterar något oroväckande om sin jourkatt.
  • Köra katten till veterinär eller använda bilpoolen för att hitta skjuts.
  • Bedöma om en person som vill adoptera en katt är rätt person och har rätt hem till den specifika katten, och inte vara rädd för att neka adoption om det inte är en bra matchning.
Det är fördelar om du har...

… körkort och bil.
… varit jourhem eller jobbat på katthem.
… erfarenhet av veterinärbesök.
… erfarenhet av sjukdomar och medicinering.
… vana av att umgås med eller fånga in skygga/ohanterbara katter i bur inför veterinärbesök.

KRAV

Du delar vår åsikt om att alla katter, skygga som tama och gamla som unga, är lika värda och förtjänar lika vård och omsorg. Att skygghet inte är någon sjukdom, att även skygga katter blir trygga med tid och tålamod. Ingen katt avlivas pga sådant som är behandlingsbart, även om omkostnaderna blir stora, och ingen katt avlivas pga skygghet eller “problembeteenden”.